Avreise fra Drammen Rutebilstasjon kl. 08:00. Turen går via Oslofjordtunnellen til E6, som vi følger sørover. Vi tar en stopp ved Marche Rygge Vest hvor det blir formiddagsmat. Så går turen videre til Strømstad hvor båten ut til Koster venter på oss. Avreise kl. 11:00. Det blir guidet overfart hvor skipperen forteller om kosterhavets marine nasjonalpark. Vi besøker Hembygdsmuseet på Långagärde4 Sydkoster, der vi blir mottatt av en gammel fisker som forteller historier og viser oss museet. Så blir det Kostertoget med guidet stopp ved kirken. Lunsj inkludert måltidsdrikke ca. kl. 14:00. Deretter kjører båten oss tilbake til Strømstad, hvor vi tar en handlestopp på Nordbysenteret. Hjemturen går nordover på E6, Oslofjordtunnellen og tilbake til Drammen hvor vi ankommer ca. kl. 19:30.
Koster er en svensk øygruppe én mil vest for Strömstad. 4 km² store Nordkoster har rundt 60 fastboende, mens Sydkoster på 8 km² har rundt 240. Rundt disse øyene ligger en rekke mindre, ubebodde holmer og skjær. Øyene er det vestligste sted med fast bosetting i Sverige. Dessuten er øyene populære feriesteder, og antallet beboere øker til det tidobbelte om sommeren. En stor del av turistene kommer fra Norge. Øyene har også gjort seg kjente for båttypen Koster båten, som er en spissgatter.
Geografi
Koster er skilt fra fastlandet av Koster fjorden, som er det dypeste havområdet langs Sveriges vestkyst, med over 300 meter dyp. Store deler av øyene har siden 1984 vært naturreservat, mens deler av Sydkoster og småøyene rundt siden 2009 en del av den primært undersjøiske nasjonalparken Koster havet, som er nesten 400 km² stor og fortsetter på norsk side under navnet Ytre Hvaler. Koster havet nasjonalpark har 6 000 marine arter, hvorav 300 ikke er funnet noe annet sted i Sverige. Nasjonalparken strekker seg i havområder nesten ned til Grebbestad i Tanum. For å beskytte de unike artene er jakt forbudt, og ild kan bare gjøres opp på anviste plasser. Avstanden fra Nordkoster til Hvalers hovedstad Skjærhalden er bare på en drøy mil. Det er heller ikke mer enn 7 mil over til Telemark og den andre enden av Oslofjorden. Fjellene i Telemark kan på en god dag sees fra Koster bonden (59 meter over havet) og Valfjäll (45 meter over havet), Nordkoster og Sydkosters høyeste åser. Det to kilometer lange Koster sundet skiller Nordkoster og Sydkoster fra hverandre. Sundet er 100-300 meter bredt og 5-7 meter dypt, og kan fra 2003 krysses med en kabelferge. Mens Nordkoster er en ganske karrig øy med mye busker, har Sydkoster åkere og store skoger som har vokst til de siste 100 årene. Utover Nordkoster og Sydkoster er de viktigste øyene Ursholmen (Sveriges vestligste bebygde sted) og Ramsö (befolket fram til 1990-tallet).
Historie
Man har funnet spor av bosettinger på Koster helt fra steinalderen for nesten 4 000 år siden. I lang tid var Koster underlagt norsk styre, nærmere bestemt Gimsøy kloster i Skien. På 1300-tallet var det én gård på Nordkoster og seks gårder på Sydkoster. Da var jordbruk hovednæringen på øyene. Fiske ble deretter lenge viktigst, mens turisme nå har overtatt. I 1658 ble Koster svensk, som en følge av freden i Roskilde. Den svenske staten solgte i 1741 grunnen til øyboerne. Fra 1849 var det to fyrtårn på Koster bonden, men disse var for høyt anlagt og ble flyttet til Ursholmen i 1891. Fra 1700-tallet til rundt 1900 ble befolkningen tidoblet, og nådde en topp på rundt 500. I 1903 tok fisket seg opp da man begynte rekefiske med bunntrål, og på 1930-tallet var det 30 rekefiskebåter på Koster. I 1904 forekom Oslofjordskjelvet, det kraftigste i Norden i moderne tid. Skjelvet målte 5,4 på Richter-skalaen og hadde sitt sentrum i havbunnen utenfor Koster. I 1939 ble det bygget kirke på Sydkoster, som beskrives som den mest religiøse av øyene. Siden 1990-tallet har helårsbefolkningen på Koster vært fallende, særlig på Nordkoster. Helårsbosteder blir konvertert til fritidsboliger når de kommer for salg. Antall beboere i fritidshus ble i 2000 anslått til rundt 1 200, men disse brukes altså kun deler av året. I tillegg anslås det at rundt 90 000 turister besøker øyene hver sommer.
Koster havets nasjonalpark
Det finnes en lang tradisjon for å beskytte natur på land, men å vokte det som er under havoverflaten er derimot ikke like vanlig. På Koster gjør man nettopp det. I 2009 innvigdes Sveriges første marinenasjonalpark – Kosterhavet nasjonalpark, som omfavner nesten 400 kvadratkilometer, hvorav halvparten er under vann og 98 prosent utgjøres av marinemiljøer. Bakgrunnen for parken er å bevare det svært spesielle og artsrike skjærgårdsmiljøet som finnes her.
Som besøkende kan du blant annet teste ut snorklerutene som ligger ved Rörvik på Sydkoster og i Hasslebukten på Saltö. Rutene er som en natursti under vann, der du geleides av et blått snøre og kan stoppe å lese deg opp på informasjonsskiltene som er plassert her.
På Naturum like ved Ekenäs brygga på Sydkoster, får du vite alt du lurer på om nasjonalparken. Her kan du beskue en fotoutstilling, studere Kosterhavets innbyggere i et akvarium og ta dine egne strandfunn nærmere i øyesyn i mikroskop.
Se alle bildene på fanen Album